NSU davası araştırılacak

Irkçı cinayeti 24 yıl sonra dört üniversite araştıracak
HAMBURG PARLAMENTOSU NSU TEÖ
R ÖRGÜTÜNÜ ARAŞTIRACAK ,SÜLEYMAN SÖYÜ VE DE
DOSYALAR YENİDEN ELE ALINACAK
- ARALARINDA TÜRKLERİN OLDUĞU 10 KİŞİ KATESİLMİŞTİ
- Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör örgütü, Almanya'da sekizi Türk, 10 kişi katletti, cinayetler serisinde failler yıllarca gün yüzüne çıkmadı. Bir banka soygunu sonrası cinayetlerin arkasındaki örgütün üç elebaşından biri sağ olarak ele geçirildi.
Yıllar süren yargılama sonrası Beate Zschaepe adlı terörist kadın ömürboyu hapse mahkum oldu, ancak cinayetler serisi tam olarak aydınlatılamadı ve soruşturmalar başlangıçta yanlış şüphelilere yöneldi, örgütün arkasındaki isim karanlıkta kaldı.
SKANDALLARLA DOLU SÜREÇ
Dava süreci inanılmaz skandallar ortaya çıktı. Bazı kritik dosyalara erişim yasağı konuldu. Bazı dosyalar ise imha edildi.
Örgütün cinayetşeri ile bombalı saldırılarının oluşum süreci hiçbir zaman tam olarak aydınlatılamadı.
Şimdiye dek federal ve eyalet meclislerinde 15 siyasi soruşturma komisyonu kuruldu. NSU Davası'nın da görülmesine rağmen hala çok yarıda soru yanıt bulamadı.
BAŞINDA DÖRT PROFESÖR VAR
27 Haziran 2001 tarihinde Hamburg'da öldürülen Süleyman Taşköprü cinayetine ilişkin ise şimdiye kadar bir araştırma komisyonu kurulmadı. Geçtiğimiz günlerde Hamburg Eyalet Parlamentosu, Taşköprü cinayetini bilimsel ve bağımsız olarak incelemek, dönemin yapılarının ve ağlarının kapsamlı şekilde analiz edilmek üzere dört üniversite profesörlerinden oluşan araştırma ekibini görevlendirdi.
Disiplinlerarası Araştırma Ekibi, Konstanz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Wolfgang Seibel, Bielefeld Üniversitesi'nden Prof. Dr. Charlotte Schmitt-Leonardy, Berlin Ekonomi ve Hukuk Yüksekokulu'ndan (HWR Berlin) Prof. Dr. Daniela Hunold ve Ruhr Bochum Üniversitesi'nden Prof. Dr. Constantin Goschler isimlerinden oluştu.
Cemil Alpay/04.03.2025
0 Yorum