Avrupa'da Türk Köyü

Avrupa'da Türk Köyü

Çünkü, bu köy hiçbir Türk’ün yaşamamasına rağmen "Türk Köyü"olarak adlandırılıyor. 

300 YıldırTürkleriGörmedenTürkGibiYaşıyorlar!

"Burası da bizim Türkiye'miz"        

Belçika'da bulunan Faymonville köyü bildiğiniz bütün köyleri size unut turacak kadar ilginç bir özelliğe sahip.

Çünkü, bu köy hiçbir Türk’ün yaşamamasına rağmen "Türk Köyü"olarak adlandırılıyor. 

Ayrıca, Türk adını nereden aldığı hâlâ kesin olarak bilinmeyen bu köyde her yıl bir de karnaval düzenleniyor.

Üstelik,Faymonville gibi bir köy daha var; Moena... İşte ilginç bilgileriyle Tüz Türk köyleri Faymonville ve Moena hakkında bilgiler...

 

TÜRKSÜZ,TÜRK KÖYLERİNİN, 300 YILLIK BİR HİKÂYESI VAR

Belçika'nın Almanya sınırındaki Arden Dağları bölgesinde bulunan bu köyün ismi Faymonville. Köyün meydanında, Belçika ve Valonya otonom bölgesi bayraklarının yanında Türk bayrağı da dalgalanıyor. Köyün merkezinde bulunan ve şu an kütüphane olarak kullanılan binanın girişindeki mermerin üzerinde oyulmuş ay yıldız,binanın içindeyse camlara işlenmiş Türk bayrağı motifleri dikkati çekiyor.

TÜRKLÜĞÜ SİMGELEYEN  İŞARET,SEMBOL,ADETLER

Bu kadar Türklüğü simgeleyen motiflerin ardından burada nasıl Türk olmaz diyebilirsiniz. O konu hakkındaki bilgiyse şöyle…

Türklerin yaşamadığı Faymonville köyüne "Türk köyü" denilmesiyle ilgili, 8'inci yüzyıla dayanan çeşitli rivayetler bulunuyor.

3

IKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA GETİRİLEN TÜRK BAYRAKLARI

Öncelikle köyün bu günlere kadar gelmesinin nedeni köyün yaşlıları tarafından 2. Dünya Savaşı ile ilgili verdikleri çok ilginç bir anektod tarafından açıklanıyor. Yaşlıların dediklerine göre Alman orduları 2. Dünya Savaşı sırasında köyün girişindeki Türk bayrağından dolayı bu köye zarar vermezler çünkü Türkiye ile saldırmazlık anlaşması vardır. Gelelim Faymonville köyünün "Türk Köyü" ismini nereden ve nasıl aldığına...

*KÖYÜN BU İSİM ALMASI HAKKINDA BİR ÇOK  SÖYLENDİ,HİKÂYELER VAR.

Köyün bu ismi alması hakkında birçok söylem,rivayetler var. Bu söylemlerin içinde köylüler tarafından kabul edilenler ise şöyle… 16.yy'da Osmanlılarla savaşmak için yardım adında kilise tarafından para toplanırken, Feymonville köylüleri diğer Valon (Belçika'nın içinde otonom bir bölge) köylerinin aksine,Lüksemburg Düşesliğine bağlı oldukları için ödeme yapmayı reddetmişler.

BİR ZAMANLAR, İTALYA'YA GİTMİŞTİK,(Toskana,zaten Etürkslerin kur duğu şehirdi.)ORDA DA BİR TÜRK KÖYÜ VARDI,OSTERREİCH/ AVUSTURYA'DA OLDUĞU GİBİ.RESİMLERİNİDE ÇEKMIŞTİK.

* * *

OSMANLI HAYRANLIĞI,BİR ÇOK ÜLKE,MEMLEKETTE,OSMANLI TÜRKÜ GİBİ YAŞA,GİYİM,KUŞAM VARDI

Bu sebeple,"Hristiyanlık aleminin düşmanı ve Türklerin dostu" ilan edilmişler. Diğer bir söyleme göreyse Faymonville köylüleri, zamanında Haçlı seferlerine katılmadıkları için,onalara, "Türk" denildi. Faymonville köyüleri, eski dönemlerde Türklüğü o kadar benimsemiş ki, rivayete göre bir dönem kilise çanlarını susturup dua çağrısını ezan taklidi sesle yapmaya başlamışlar.

KÖYÜN OTELI VE FUTBOL TAKIMI DA TÜRK ADINI TAŞIMAKTADIR

Köyde birçok Türklüğü simgeleyen şey var. Hatta,Faymonville'deki tek otel "Eski Sultan" (Le Vieux Sultan) adını taşıyor.

Ayrıca,köyün futbol takımı," RFC Turkania (Genç Türkler Birliği)" amatör liginde Türk bayraklı logosuyla mücadele ediyor.(BAŞARILAR DİLİYORUZ  )

* * *

TÜRK LOGOSU TAŞI YAN DÜKKAN,MEKANLAR... 

 

Köyde Türk bayrağı bulunması hakkında da rivayetler bulunuyor. Faymonville'e, "Türk Köyü" denilmesi ve Türk bayrağının bu köyün sembolü olması, bu geleneğin 8'inci yüzyıldan kaldığını savunan köylülerce açıklanıyor.

HER YIL TEKRARLANA ŞENLİK,FESTFAL,HABERLEREDE  İLHAM KAYNAĞI OLUYOR.

KÖYÜN TANINMASIN DA...

Köyün tanınmasında etkili olan bir şey daha var ki oda Faymonville'de her yıl şubat ayında düzenlenen geleneksel karnaval...

Her yıl coşkuyla kutlanan karnaval, köyün tanın masında önemli rol oynuyor.

* * *

ŞENLİK İÇİN DE GEÇ EN KONVOY...

BİRZAMANLARDA,OSMANLI TÜRKLERİ HAYRANLIĞI VARDI

   

AVRUPA'DA TÜRK KÖYLERİ.MÜNİH'TE TÜRKENHEİM,TÜRKENFELT KASABALARI OLDUĞU GİBİ.

Basına yansıyan haberler.Avrupa'da Türk Köyler

Mehmet Ali Yeniyurt /01.09.2020

Yazar Hakkında
0 Yorum
Yorum Yapın