Çam Süsleme,Şaman Adedi

Çam Süsleme,Şaman Adedi

Çam ağacı süsleemenin,eski bir Türk geleneği-imiş.

HER NEOL'DA,GÜNDEM OLAN,ÇAM SÜSLEMESİc4.jpg

YILBAŞINDA ÇAM AĞAÇLARI,YİNE TARTIŞMALARA VESİLE OLDU. 

Ünlü Sümerolog,bunun çok eski bir Türk geleneği olduğunu söyledi

AMAN HA!..TÜRKLER DUYMASIN,BİR DE ÇAM AĞACI MASRAFI ÇIKAR! 

GERÇİ, ALMANYA'DA,ÇAMLAR ÖZEL OLARAK YETİŞTİRİLİYOR.

İŞİ,TİCARETE DÖKMÜŞLER. NEOL BİTER,SÜSLÜ ÇAMDA KALDIRILIR.

Yeni yıla günler kala yine her yıl olduğu gibi çam ağaçlarının süslenmesiyle ilgili tartışmalar yaşanıyor. Sosyal medyada da süren hararetli tartışmada tarafların biri çam ağacı süslemekte bir sakınca görmezken bir kesim insan ise bunun başkalarının adeti olduğunu iddia ediyor.

Ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'a göre ise çam ağacı geleneği çok eski Türk toplumlarına dayanıyor.

Ülkemizde her yıl tekrarlanan Noel ve yılbaşı tartışmaları bu yıl da devam ediyor. Yılbaşı ağacı olarak bilinen çam ağacı süslemeleri ile ilgili polemikler sosyal medyada da sürüyor. Bazı kişiler bunun bir Hristiyanlık geleneği olduğunu söyleyerek süslemelere katiyen karşı çıkarken bir diğer kesim ise Noel ile yılbaşının farklı kutlamalar olduğunu ve yılbaşı şenlik,faaliyetleri ve süslemelerinde bir sakınca olmadığını düşünüyorlar.

2020'nin son günlerinin gelmesiyle yapılan yeni yıl süslemeleri yine bu polemiğin sebeplerinden biri oldu. Pek çok sosyal  medya paylaşımçılarıda,farklı yorumlarda bulundular. 

Sümeolog  Muazzez İlmiye Çığ'ın, ağaç süsleme geleneğinin özbeöz Türk geleneği olduğunu iddia eden yazısını paylaşan işi insanının bu paylaşımı ünlü Sümerolog'un iddialarını yeniden gündeme getirdi.

1914 yılında doğanNoel Baba kimdir? ünlü Sümerolog  Muazzez İlmiye Çığ Bursa'daki yaşamına devam ediyor.

106 yaşındaki Sümerolog ,çam ağacı süslemeleriyle ilgili araştırmalarına daha önce kitaplarda da yer vermiş katıldığı televizyon programlarında bu konuya değinmişti.

 NEOL BABA'(HİZİR DEDE)DA, ANTALYA'DA YAŞAMIŞTI

Çığ'a göre;Şuanda Hristiyan aleminin İsa peygamberin doğuşu olarak kutladığı Noel eski bir Türk bayramına (yeniden doğuş bayramı) dayanıyor.

( ASLINDA,Hz.İSA,TEMMUZ AYINDA DOĞMUŞTU.DOĞU ROMA KAİZERİ KONSTANTİN,KENDİ DOĞUM GÜNÜNÜ,Hz. İSA İLE BİRLEŞTİRMİŞTİ.(yhy)c3.jpg

Türk milletinin tek Tanrılı dini benimsemeden önceki dönemdeki (Gök Tenri) inanç larında akçam ağacı kutsal sayılıyordu. Hayat ağacı denen bu ağaç  işlemesini pek çok tarihi halı ve kilimde motif olarak görmek mümkün.

GÖK TENRI VE GÜNEŞ. ESKİ FARSLILAR'DA,GÜNEŞE TAPARDI.

Güneş, eski Türkler için çok önemlidir bu yüzden gecelerin kısaldığı ve gündüzlerin uzadığı düşünülen 22 Aralık'ta gece gündüzle savaşır ve savaştan sonra güneş günü aydınlatarak zafer kazanır. Güneşin bu zaferi eski Türkler tarafından büyük şenlikler düzenlenerek akçam ağacı altında kutluyordu.

c1.jpg

NARDUGAN BAYRAMI

Nardugan isminde bir bayramın kutlandığı eski Türklerde güneşin yeniden doğumu Nardugan (Güneş, Tugan Dugan kelimelerinin birleşiminden oluşturulmuş) bayramı olarak kutlanırdı. Bu bayramda duaların Tanrıya ulaşması amacıyla akçam ağacının altına tıpkı günümüzdeki gibi hediyeler koyulup ağaç dalları da süslenirdi ve dilekler dilenirdi. Ağacın etrafından şarkılar söylenip oyunlar oynandığı ve ailelerin bir araya gelerek yiyip içtikleri bir bayram olduğu da Sümerolog  Muazzez İlmiye Çığ tarafından belirtilmektedir.

ORTA ASYA'DA YETİŞEN AĞAÇc2.jpg.

ÇAM SÜSLEME  ADEDİ DE TÜRKLERDEN,BATI'YA GİTMİŞTİ. TİPKİ KAHVE , GİBİ (yhy)

Kutlamalarda kullanılan akçam isimli ağaç sadece Orta Asya'da yetişen bir ağaç olması,bu kutlama geleneğinin eski Türklerden Hristiyanlara geçtiğini Hun kültürü ile birlikte de Avrupa ülkelerine yayıldığını iddia eden Sümerolog, İznik Konsili'de pagan adeti görülen bu adet ile,Hz. İsa'nın doğuşu olarak kabul edilen bir adete dönüşmüş ve adet Hıristiyanlara geçmiş .

Ancak, ağaç süsleme geleneği 16.yüz yılda Almanya'da başlamış, daha sonra Fransa'ya geçerek dünyaya yayılmıştır.

FRANSA,SAİT ANTİNÜS KİLİSESİ'N DE AYIN...

ÇAM AĞACI SÜSLEME ADET,GELENEĞİ.

Derleyen;Yeliz Zeynep.Y.Yurt. 30.12.200

Yazar Hakkında
0 Yorum
Yorum Yapın