Türk'e Madalya

Nürnberg Belediyesinde düzenlenen törende Kızılay, Bavyera eyaleti
KAHRAMAN TÜRK'E MADALYA
Almanya'nın Bavyera eyaletinin Nürnberg şehrinde bir kadının hayatını kurtaran Türk genci Baran Kızılay'a madalya verildi.
Nürnberg Belediyesinde düzenlenen törende Kızılay, Bavyera eyaleti tarafından zor şartlarda başka kişilerin hayatını kurtaran kişilere verilen Christophorus Madalyası’nı Nürnberg Belediye Başkanı Yardımcısı Julia Lehner’in elinden aldı. Kızılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir arkadaşıyla, otoyol köprüsünden atlamak isteyen psikolojik sorunu olan bir kadını sakinleştirip ikna ettiklerini, daha sonra polisi arayarak kadını teslim ettiklerini anlattı. Emniyet teşkilatının da bu olaydan dolayı kendilerini karakola çağırdığını ifade eden Kızılay, burada kendilerine teşekkür edildiğini ve bu olayın Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanlığına ve Eyalet Başbakanlığına bildirildiğini aktardı. Kızılay, arkadaşına madalyanın geçen yıl kasımda Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder'in verdiğini ifade ederek “O tarihte sınavlarım olmasından dolayı Münih'te yapılan törene katılmadım.” dedi.
Kendisi için de gecikmeli olarak Nürnberg Belediyesinde tören düzenlendiğini aktaran Kızılay, çok mutlu olduğunu ifade etti. Tıp öğrencisi 23 yaşındaki Kızılay, hayatını kurtardığı kadının durumundan çok etkilendiğini belirterek “Kendi kendime düşündüm. İnsan zengin veya fakir, okumuş veya okumamış olabilir; bu hiçbir şekilde fark etmiyor. Psikolojik sorunlar herkesi etkileyebilir. Hayatın kısa olduğunu orada gördüm. Çok şaşırdım. Hayatımda ilk kez böyle bir şey yaşadım. Bir kez daha karşılaşsam aynısını yaparım.” diye konuştu. Kızılay, Türklerin ve Müslümanların Alman basınında çoğu zaman iyi gösterilmediğini belirterek “Şimdi böyle her tarafta gazeteye çıkınca ‘Türk kökenliler böyle bir şey yaptı’ şeklinde ifade edilmesi bizi sevindiriyor. Çünkü bunu çok fazla duymuyoruz. Şahsım adına çok fazla değil, Türkleri veya Müslümanları bu şekilde temsil ettiğimizden dolayı mutluluk duyuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
BAVYERA eyalet hükümet yönetimi, bu iki arkadaşı eyalet nişanı olan Christophorus Madalyası (Dir Christophorus-Medaille) ile ödüllendirdi. Furkan Karayel ödülünü Bavyera Başkabakanı Marcus Söder’den alırken, sınavları olması nedeniyle Münih’e ödül törenine gidemeyen Baran Kızılay’ın ödülünü de Başbakanı Marcus Söder adına Nürnberg İkinci Belediye Başkanı aynı zamanda Kültür Dairesi Müdürü Prof. Dr. Julia Lehner’in elinden aldı. Prof. Dr. Lehner yaptığı kısa konuşmasında, ’’Etnik kimliğe bakmadan kim olduğunu bilmeden insan hayatını önemseyip kendini ölüme atan kadını kurtarmanız örnek bir girişimdir. Sizi tebrik ediyorum.Yaşamınız ve okul hayatınızda size başarılar diliyorum” dedi.
"ÖRNEK DAVRANIŞ SERGİLEDİNİZ"
Orta Frankonya Emniyet Müdürü Adolf Blöchl de kadını ölümden kurtaran Baran Kızılay’a “Örnek davranış sergilediniz” diyerek övgüler yağdırdı. Konuyla ilgili açıklama yapan Baran Kızılay, “Bir Alman kadın kendinden geçmiş bir halde ‘kızım kızım’ diye bağırarak birden körüye doğru gidip kendini köprüden atmak istediğini anladık. Arkadaşım Furkan’la kadının kolundan tutarak polisi aradık. "Kızın nerede, ne oldu diye sorduk’ fakat cevap alamadık. Polis geldi, bizim isimlerimizi aldıktan bir süre sonra ifadeye çağırdı. Bizim yaptığımız işin büyük olduğunu anlattı ve bunu Bavyera Eyalet hükümetine bildireceğini söyledi. Sonra da bize ‘Bir kadının hayatını kurtardınız’ diye ödül verileceği bildirildi” dedi.
'YARADILANI SEVERİZ YARADAN ÖTÜRÜ...'
“Doktorluğa başlandığında ilk yemin insan hayatını kurtarmaktır. Şu an Bulgaristan Sofya Tıp Fakültesi’nde okuyorum. Ailem Nürnberg'de yaşadığı ve ben de Nürnberg doğumlu olduğum için stajlarımı Nürnberg'de yapıyorum” diyen Kızılay, “İnşallah haberimizi okuyanlar da insan hayatlarını kurtarmaya yönelik çalışmalar yapar. Yunus Emre'nin bir güzel sözü var. ‘Yaradılanı severiz yaradandan ötürü’. Boş zamanlarında Nürnberg İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) derneğine gidiyorum. Müslüman bir doktor adayı olarak güzel iz bıraktıysam ne mutlu bana” diye konuştu.
"MÜSLÜMAN OLARAK İNSANLARA SAHİP ÇIKMALIYIZ"
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Kuzey Bavyera Bölge Başkanı İsmail Satır da konuyla ilgili kısa bir açıklama yaparak “İnsanların dini, dili, ırkına bakılmaksızın insan hayatı ön planda olmalıdır. Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüştür. Bir insanı kurtaran da bütün insanlığı kurtarmış gibidir. İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olanıdır. Gençlerimizi yetiştirirken küçüklere sevgiyi, büyüklere saygıyı aşılamalıyız. Yoksullara, zorda kalanlara yardım edilmesi gerektiğini öğretmeliyiz. Hoşgörü sevgi dini olan Müslümanlık’ta insana sahip çıkmanın ön planda olması gerektiğini anlatmalıyız'dedi.
Alican Yeniyurt.İhsan Baba/Nurnberg/Münih/16.01.2022
0 Yorum