Eyaletlerde Çatlak

Eyaletlerde Çatlak

Hükümette çifte vatandaş çatlağı

EYALETLER 'DE ÇİFTE VATANDAŞLIK TARTIŞILIYOR

Hükümette çifte vatandaş çatlağı

Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıracak yasa tasarısına karşı çatlak sesler şimdiden çıkmaya başladı. Muhalefet, "Önce uyum" masalına sarıldı.

Başbakan Scholz'u, sözünü tutmaya çağırıyoruz

ANINDA KIVIRIYORLAR
Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller, seçim öncesi göçmenlere kolay vatandaşlık vaadinde bulundu. İki parti, Hür Demokrat Parti (FDP) ile masaya oturup koalisyon sözleşmesine, vatandaşlık yasasında değişikliği aldı. Kolay vatandaşlığı öngören tasarı şekillenip kamuoyuna yansıyınca, başta muhalefet olmak üzere FDP'den de çatlak sesler yükselmeye başladı.
YİNE UYUM MASALI...
FDP Genel Sekreteri Bijan Djir Sarai, "Şimdi vatandaşlık yasasını basitleştirmenin zamanı değil. Geri dönüş ve yasadışı göçle mücadele konusunda ilerleme kaydedilmedi" açıklaması yaptı. İran kökenli Sarai, vatandaşlığın uyum sürecinin başında yer alamayacağını söyledi. FDP'li Marie Agnes Strack Zimmermann da önceliğin uyuma verilmesi gerektiğini ifade etti.

YENİ KOALİSYON KRİZİ

Hükümet ortağı FDP'den gelen bu değerlendirme, koalisyonda yeni kriz habercisi oldu. Tasarıya, Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Sekreteri Martin Huber de karşı çıktı. Huber, mevcut yasayı değiştirmeye gerek olmadığını vurguladı. Öncelikle uyum performansı talep edilmesi gerektiğini belirten Huber, ardından vatandaşlık verilebileceği görüşünü beyan etti.
CDU ŞİMDİDEN OLUMSUZ
HIRİSTİYAN Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, antika bir vatandaşlık yasası varmış gibi yansıtıldığını dile getirdi ve bunun böyle olmadığını ve yasada değişikliğe gerek görmediğini söyledi. Merz, Alman vatandaşlığının değerli olduğunu, çifte vatandaşlığın kural değil, istisna olması gerektiğini belirtti. Merz, yasa tasarısına onay vermeyeceklerini de açıkça söyledi.

YENİ YASANIN GETİRDİKLERİ
 Vatandaşlıktan çıkma koşulu kalkacak, isteyen herkes çifte vatandaş olabilecek.
 Vatandaşlık için şart koşulan ikamet süresi 5 yıla düşürülecek. İstisnai durumda bu 3 yıla inecek.
 Vatandaş olmak isteyen yaşlıdan dil sınavı istenmeyecek.
 Ailesi 5 yıldır Almanya'da olan çocuk, otomatikman Alman vatandaşı olacak.

Cemil Alpay/Metehan Yeniyurt/29.11.2022

 

Yazar Hakkında
0 Yorum
Yorum Yapın