Avrupa'nın göbeği Tirol'da

Avrupa'nın göbeği Tirol'da

Telfs'e yaklaşık 40 yıl önce tekstilde çalışmak için gelen Türk işçiler

Avrupa'nın göbeğinde bir Türk kasabası; Telfs

AVUSTURYA(ÖSTERREICH)  TİROL'DA TÜRK KÖYÜ

Avusturya'nın Tirol eyaletindeki Innsbruck şehrine bağlı Telfs belediyesi, Türk nüfusunun çokluğuyla dikkati çekiyor.

Avusturya şehirleri Innsbruck'a 33,Salzburg'a 215,Münih(Bavyera) şehrine ise 138 kilometre uzaklıkta olan Telfs, yeşil doğa/tabiatı, sakin ve düzenli yapısı,sanayi ve turizm geliriyle dikkati çekiyor.

ONBEŞ BİN NÜFUSLU ŞEHİR

Yaklaşık 15 bin nüfusluAvrupa'nın göbeğinde bir Türk kasabası: Telfs şehrin yüzde 20'sine yakınını Türk kasıllı vatandaşlar oluşturuyor.

KIRK YIL ÖNCE GELMİŞLER

Telfs'e yaklaşık 40 yıl önce Avrupa'nın göbeğinde bir Türk kasabası: Telfstekstilde çalışmak için gelen Türk işçiler, daha sonra bu küçük şehre akrabalarını da getirdi.

Zamanla artan Türk nüfusu, 3 bine yaklaştı. İlk dönemde tekstilde çalışan Türkler, daha sonra hizmet sektörü, metal sanayi, turizm, restoran işletmeciliği, esnaflık gibi sektörlere de geçiş yaptı.

Türkçe günlük hayatın bir parçası Türk ürünleri tezgahlarda Telfs'te hizmet veren marketlerde Türkiye'den gelen ürün,mallar satılıyor. Şehir merkezinde yer alan marketleri işleten vatandaşlar, raflarda Türkiye'den gelen ürünlere yer veriyor.

Telfs'te Türkçe, günlük hayatta çok sık konuşuluyor. İşletme isimlerinde ve menülerde Türkçe kelimeler kullanılırken, her yaştan Türkler kendi aralarında ana dillerinde iletişim kuruyor.

TEZGAHTA TÜRK Avrupa'nın göbeğinde bir Türk kasabası: TelfsMALLARI YER ALIYOR.

Telfs'te hizmet veren marketlerde Türkiye'den gelen ürün,mallar satılıyor.

Şehir merkezinde yer alan marketleri işleten vatandaşlar, raflarda Türkiye'den gelen ürünlere yer veriyor.

ZENGİN MENÜ ÇEŞİTLERİ

Restoranlardaki menülerde de döner, kebap, lahmacun, sucuklu ve ıspanaklı pide gibi lezzetler, hem Türk hem de Avusturyalı müşterilere serviAvrupa'nın göbeğinde bir Türk kasabası: Telfss ediliyor.

ÇOĞU İÇ ANADOLU'DAN GELME

Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu İç Anadolu Bölgesi’nden vatandaşlar oluşturuyor. Konya ve civar iller Ankara, Kırşehir, Aksaray, Niğde'den gelen vatandaşlar, Telfs'teki Türk nüfusunda büyük yer kaplıyor.

Bunun yanı sıra Karadeniz(Giresün,Ordu,Trabzon vb.) ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nden de vatandaşlar Telfs'te hayatını sürdürüyor.

ARA DA BİR TANIDIKAvrupa'nın göbeğinde bir Türk kasabası: TelfsLARLA DA,HEM GEZMEYE,HEMDE TİCARET İÇİN GİTMİŞTİK,SARRAF(gold) MUSTAFA BEYLE.

BELEDİYE BAŞKANI DA  MEMNUN

Belediye başkanı Harting; Güzel bir şekilde birlikte yaşamaya çalışıyoruz

Telfs Belediye Başkanı Christian Harting, şehirdeki nüfusun kozmopolit yapısına vurgu yaptı. 2 BİN 500 TÜRK YAŞIYOR

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Harting, “Telfs önceden tekstil sektörünün yoğunluklu olduğu bir şehirdi. Tirol eyaletindeki en büyük 3. ilçe. Sonrasında tekstil metal ve turizm sektörüne döndü. Bununla birlikte yabancı işçiler de Telfs'e geldi. Onlarla sağlam, ciddi ve güzel bir şekilde birlikte yaşamaya çalışıyoruz. Şu anda Telfs'te 2 bin 500 Türk asıllı vatandaş yaşıyor. Bizim için hepsi Telfsli. Burada 80'den fazla ülkeden insan yaşıyor. Çoğunluk Türklerden oluşuyor. diye konuştu.

Avrupa'nın göbeğinde bir Türk kasabası: Telfs

 Bilici; "Burada küçük bir Türkiye oluşturduk",diye yorum yapıyor.

Şehirde farklı branşlarda hizmet veren esnaflardan market işleten Selami Bilici, Telfs'te küçük bir Türkiye oluşturduklarını söyledi. Bilici, şehre 1995’te geldiğini belirterek, “Ticaretle uğraşıyorum. Doğası ve insanları güzel bir şehirde yaşıyoruz. Türk İşletmeler olarak ekonomik olarak devlet desteğini alamıyoruz ama kendi halimizde uğraşıyoruz. Müşterilerimizin yüzde 60’ı Türk, yüzde 40’ı ise Avusturyalı. Kesinlikle ilerleyen zamanlarda Avusturyalıların sadece Türk ürünleriyle besleneceğini düşünüyorum. Kendi damak tadımıza alıştırdık.” ifadelerini kullandı.Avrupa'nın göbeğinde bir Türk kasabası: Telfs

 " YAVRU VATAN TÜRKİYE" GİBİ

Türk nüfusun önemli bir oran olduğunu anlatan Bilici, “1995’te ilk geldiğimde Almanca öğrenmeme gerek kalmayacağını düşünmüştüm. 25 yıl aradan sonra nüfusumuz 2’ye katladı. Burada küçük bir Türkiye oluşturduk. Yavru vatan gibi.” değerlendirmesinde bulundu.

ADİNA ŞİİRLER YAZMIŞTIK.

"DAĞLARIN UCUNDA,HİÇ UMMADIK BİR YERDE/TÜRKLERLE KARŞILAŞIYORUZ.(...)

İmam Mustafa Alsan; "Avusturya'da yalnız değilim.Cemaatim var"

Yaklaşık 4 yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Telfs Eyüp Sultan Camisi'ne imam hatip olarak görevlendirilen Mustafa Alsan ise ailesinin TürkAvrupa'nın göbeğinde bir Türk kasabası: Telfsiye'de olduğunu belirterek, “Ailem Türkiye’de yaşıyor ama Avusturya'da yalnız değilim. Cemaatim var. Onlar ilgi ve alakalarıyla yalnızlığımı unutturuyorlar.” şeklinde görüş belirtti.

"ORADA BİR KÖY VAR,UZAKTA"

ŞAİR'İN DEDİĞİ GİBİ.

GİDİP GÖRMEK,ZİYARET ETMEK LAZIMDI.

ESNAFLAR SİZİ BEKLİYOR.ÜSTELİK,MASKE MECBURİYETİ DE YOK..!

Haber,AA/Metehan Sakaoğlu.23.02.2021

Yazar Hakkında
0 Yorum
Yorum Yapın