Çocukların Eğitimi

Çocuklar hangi yaşta olursa olsunlar,

ÇOCUĞUNUZLA EVDE,KALİTELİ(değerli) ZAMAN GEÇİRMEK

(ÇOÇUKLARA MASALLAR)

Çocuklar hangi yaşta olursa olsunlar,okullar ve sosyal etkinlik(faliyet)ler ne kadar zamanlarını alırlarsa alsın , gelişimleri için en zengin deneyim(tercübe)leri, anne-babalarıyla birlikte oldukları zamanlarda edinirler.

("deneyim",teknik terimdir.(kapıyı açmayı "denedim"vb.yhy)

Her aile,kendi günlük akışı izin verdiği oranda,çocuğuna zaman ayırmak ,onunla birlikte olmaktan keyif (zevk)almak ister.

Yaşadığımız bu pandemi dönemi başta olmak üzere ,tatiller ,hafta sonları,yağmurlu günler ,bayramlar gibi çocukların evde geçirdiği zamanlar ebeveynler için keyifli olduğu kadar bazen zorlayıcı da olabilir.

Ebeveynler ve çocuklar keyifli zaman geçirmek isteseler de bazen bu keyifli zamanlarda bazı zorluklarla karşılaşırlar. Kaliteli zaman geçirmek için ebeveynlerin bileceği birkaç ipucu çocuklarla zaman geçirmeyi keyifli ve verimli kılabilir.

Kaliteli Zaman Ne Demek ,Ne Demek Değil ?

Kaliteli zaman kavramı ebeveyn ve çocuğun arasındaki ilişkiyi besleyen ,birlikte olmaktan öncelikle keyif aldıkları zaman dilimidir. İki taraf da birlikte olmaktan keyif alır ,bu sayede de ilişkilerini beslerler.

Kaliteli zaman uygulamalarında mutlaka bir etkinliğin yapılması şart değildir. Bazen anne-babalar çocuklarıyla sohbet ederek , gazete ve dergi okuyarak , kendi günlük hayatlarından bahseden diyaloglar içerisinde de kaliteli zaman geçirebilirler.

Kaliteli zaman için ;

Ebeveynin çocuklarıyla birlikte olmayı gerçekten istemesi ve bundan keyif alması çok önemlidir. Aksi halde kaliteli zaman uygulaması her iki taraf için hayal kırıklığı ile sonuçlanabilir.

  • Günlük hayatın temposu , iş yoğunluğu ve stres gibi faktörler anne-babaların kaliteli zamanı günün hangi diliminde geçirecekleri konusunda kafa karıştırıcı olabilir. Buradaki ipucu , her ailenin keyif aldığı zaman dilimini bulabilmesidir. Kimi ebeveyn hemen işten geldikten sonra çocuğuna zaman ayırmak isterken bazı aileler için sabah saatleri çok daha keyifli olabilmektedir.

  • Kaliteli zaman süresinden çok içeriği ile önemlidir. En az 20 dakika olmak üzere çocuklarla geçirilecek süreye birlikte karar verebilirsiniz. Sürenin sonunda süreyi uzatmak isterseniz buna da birlikte karar verebilirsiniz.

  • Kaliteli zaman uygulamasını çocuğunuzla yaptığınız ek bir uygulama gibi yürütmek yerine günlük hayatınızın akışı içine yerleştirebilirseniz ,bir süre sonra siz de çocuklarınız da kaliteli zaman uygulamasından keyif aldığınız kadar ,onların duygusal ve sosyal gelişimlerine de katkıda bulunabilirsiniz.

  • Kaliteli zaman uygulamalarında iki ebeveynin de katılımı önemlidir. Eğer aynı anda olamıyorsa bile , iki ebeveyn farklı zamanlarda bu uygulamayı yürütebilirler.

  • Televizyon ve bilgisayar gibi seçenekleri kaliteli zaman uygulamalarında ikinci sırada tutabilirsiniz. Çünkü , önemli olan karşılıklı bir iletişim ve paylaşım yapabilmektir.

KALİTELİ ,(DEĞERLİ) BİR ZAMAN İÇİN...

Kaliteli Zaman Geçirebilmek İçin ;

  • Çocuğun yaşı,gelişimi ,

  • Dönemsel ihtiyaçları,(Dönem ihtiyaçları);

  • İlgi alanları;

  • Sevdiği /sevmediği oyuncak ve etkinlikler(faliyetleri)

  • Günlük düzen akışı göz önünde bulundurulmalıdır.

Evde Nasıl Kaliteli Zaman Geçirebiliriz ?

Aşağıda yer alan öneriler,size evde kaliteli zaman diliminde yapılabilecek etkilikler konusunda küçük ipuçları verebilir. Ancak unutmamalıyız ki kaliteli zaman geçirmek ,sadece oyun oynamak veya etkinlik yapmak anlamında gelmemektedir.

Birlikte yapacağınız sohbetler de çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun onun gelişimini besleyecektir. Tüm(bütün) bu oyunları oynarken , unutmayın ki esas olan ;

Çocuğunuzla birlikte paylaşımda bulunabilmektir. Sizin de eğlenmeye çaba göstermenizdir. Duygularınızdan konuşmanız , nelerden keyif alıp almadığınıza dair birbirinize geri bildirim vermenizdir. Hepsinden önemlisi,çocuğunuzla birlikte zaman geçirmenin keyfini çıkarmaktır.

  • Gazete – dergi – kitap ; Gazete ve dergileri okumak kadar onlarla değişik etkinlikler yapmak da oldukça keyiflidir. Resimler hakkında konuşmak , resimdeki insanlara konuşma balonları yazmak , kendi gazetenizi oluşturmak , evinizin gazetesini çıkarmak , dergilerde yer alan ilginç fotoğraflara yeni başlıklar koymak çok keyifli olabilir.

Yemek Saati ; Yemek yemek bazen çocuklar için çok zevkli olmasa da her çocuk yemek yapmayı sever. Sandviç malzemeleri hazırlayıp bunlardan enfes bir sandviç yapmak , meyve salatası hazırlamak , puding yapmak ,minik bir tost partisi hazırlamak oldukça keyiflidir. Bunları yaparken malzemeleri hazırlayabilir,işin yaratıcı kısmı için,havuç, zeytin ,ketçap gibi malzemeleri kullanarak değişik şekiller oluşturabilirsiniz. Alışveriş : Pandemi dönemi nedeni ile çocuğunuzla alışverişe çıkmak yerine , birlikte “alışveriş listesi “ hazırlayabilirsiniz. Hep birlikte evin bölümlerini gezerek neyin eksik olduğu belirleyip listeye not edebilirsiniz.

Artık Materyaller ile Etkinlikler: Atmayıp da sakladığınız her şeyi bu oyuna katılabilir. Bocuklar , düğmeler , küçük kumaş parçaları çocuklarınızla hayal gücünüzü ateşleyecektir. Dilerseniz bir şehir inşa edebilir , dilerseniz eğlence parkı oluşturabilir veya uzay üssü planlayabilirsiniz.

AİLECE OYNANABİLECEK OYUNLAR

Çizelim Anlatalım :Oyuncakçılarda “Çiziktirme – Pictionary “ adı ile bulabileceğiniz bir oyunu evde kendiniz de yapabilirsiniz.

Bu oyun için kalem ve bol miktarda kağıda ihtiyaç var. Kağıt yerine ayaklı beyaz tahta ya da manyetik yazı tahtası kullanabilirsiniz. Oyuna başlamadan önce küçük kartlara farklı kelimeler yazın (eşya ,hayvan vb) daha sonra bu kelimeleri konuşmadan çizerek birbirinize anlatmaya çalışın . İki grup ayrı grup olarak oynanırsa daha çok kelimeyi bilen grup oyunun galibi olur.

Çocukların yaşlarına göre kelimelerin zorluğunu ayarlayabilirsiniz.

Kazanılan Beceriler : Problem(mesele) çözme ( kelimeyi hangi yoldan en kısa anlatabileceğini düşünmek ) ,ince – motor becerileri,tahmin etme , akıl yürütmek , zaman kavramı (sınırlı bir zamanda gereken işi bitirmek ).

Hikâye Tamamlama ' Tüm (bütün)aile bireylerinin bir arada olduğu bir zamanda herkesin katılacağı bir hikaye oluşturun. İlk olarak biri “Ormanda akşam olmak üzereydi , geceyi geçirmek için güvenli bir yer bulmaları gerekiyordu “ gibi cümle ile hikayeyi başlatır sonra herkes sırayla birkaç cümle ekleyerek hikayeyi oluşturur. Doğru ya da yanlışın olmadığı bir oyundur. Ama herkes daha önce söylenen cümlelere dikkat ederek ona göre hikayeyi devam ettirir. Bunu yaparken aileden biri hikaye yazıcı olabilir ve anlatım bitince tüm aile başlatan hikayeyi okuyarak keyifli bir zaman geçirebilir.

Kazanım Beceriler: Dinleme (işitsel dikkat ),sözel ifade ,hayal gücü ,parça bütün ilişkisi (bağımsız tek tek cümleleri bir hikaye haline getirmek )

Evde Define Avı ; Evin bir yerine bir define sandığı ( içinde çikolatalar olan sepet ya da ailece izleyeceğiniz bir film ) saklayın .

Daha sonra çocukların bu define sandığına ulaşmasını sağlayacak ipuçlarını hazırlayıp evin çeşitli köşelerine yerleştirin.

Her ipucu notu,bir sonraki ipucuna nasıl gidileceğini anlatır ve en sonunda ipuçlarını doğru çözen defineye ulaşır.

Kazanım Beceriler: Problem çözme (ipucundaki bilgileri doğru değerlendirme ),planlama (olayların sırasını takip etmek ),işbirliği yapmak .

Görsel Hafıza Oyunu; Bir tepsiye evde bulunan küçük eşyalardan (toka,saç fırçası,biblo ,fincan tabağı vb .) tane nesneyi toparlayın . Herkesin bunlara dikkatle bakmasını sağladıktan sonra tepsinin üstünü bir örtü ile kapatın ve herkesin aklında kalanları kağıda yazmasını isteyin . Listesinde en çok doğru olan oyunun galibi olacaktır. Bu oyunu çocuğunuzun yaşına ve gelişimine göre “dokun –hisset –tahmin et” olarak da oynayabilirsiniz. Bu kez nesneleri bir torbaya koyun ,oyuncular ellerini kutuya sokup dokunarak nesnenin ne olduğunu tahmin etmeye çalışsınlar.

Kazanım Beceriler ; Görsel (canlı)hafıza ve dikkat ,dokunma dokusunu kullanarak akıl yürütme.

Derleyen;Yeliz Zeynep,Üsküdar.21.10.2020

Yazar Hakkında

Yeliz Zeynep Diğer Makaleler