Ayasofya'daki gizemli yazı

İstanbul Ayasofya Camii'nin ikinci katında, ilk başta çatlak zannedilen fakat, zamanla...

Ayasofya'nın ikinci katında çatlak sanılan esrarengiz Viking yazısı.

İstanbul Ayasofya Camii'nin ikinci katında, ilk başta çatlak zannedilen fakat zamanla bir Viking komuta nına ait olduğu iddia edilen yazının anlamı.

Ayasofya Camii'deki runik alfabe ile yazılan yazı, ilk kez 1964'te güney galerinin en üst katındaki bir mermer korkulukta keşfedildi.

Daha önceleri sıradan birer mermer çatlağı sanılan,Ayasofya'nın ikinci katında ki mermer korkuluğun üzerine kazınmıştı.

Yazı tam olarak okunamamıştı; ancak,9. yüzyılda runik yazı ile ‘”Halvdan” isminin yazdığı çözülebilmişti.

Halvdan'ın, Viking ordusunda adı tarihe geçmiş bir başkomutan ve büyük bir yönetici olduğu varsayılıyor.

Bambaşka bir görüşe göre de,bu runik yazıların Vikinglerle hiç bir alakası yok ve bu yazı eski Türk yazısı ile yazılmış ve yazıda “Tengri'nin eri olan bu ünlü kişi, Tengriye ulaşan kutlu erendir” yazdığı iddia ediliyor. 

Runik yazının İlk Çağ Orta Asya toplumları, Etrüskler, Macarlar ve vaktiyle Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayanlar tarafından kullanıldığı biliniyor.

ELENA A .MEL...

2016 yılında, Elena A. Mel-Nikova isimli araştırmacı, Ayasofya'nın birinci kat kuzey galerisinin doğu duvarının mermer pencere eşiğinde keşfettiği yazıtın üzerinde Kiril ve Yunan harfleriyle kimi grafitiler olduğunu keşfetti. Ancak sadece grafitilerin altındaki İskandinav runik yazısını deşifre edilebildi.

Elena A. Mel-Nikova, “A New Runic Inscription from Hagia Sophia Cathedral in Istanbul” başlıklı makalesine, yazının harf on sekiz birimden(heceden) oluşan harf çözümüne yer verilmişti.

Bu runik yazıda, “Bu runları Arinbárðr işledi” yazıyordu.

Mel'nikova,yeni keşfedilen runik yazının Vareng muhafızları tarafından kazındığını söylemiş ise de Bizans'tan geçen bir hacının ya da İskandinav bir tüccarın da bunu yapmış olabileceği ihtimalini de tümüyle elemek istemediğini makalesinde belirtmiş.

Vikinglerin 9. yüzyılda,Bizans Imparatorluğunu'nun başkenti Konstantinopolis'e geldikleri;hatta,Konstantinapolis’i “Miklağård” yani, "büyük şehir" olarak adlandırmış oldukları tarihi kayıtlarda geçmiştı.

Ayasofya'nın bitmeyen sırları,devam edeceğe benziyor.

Yazar Hakkında

Mehmet Ali Yeniyurt Diğer Makaleler