Fransız yazar Roger Garauday

FRANSIZ KOMÜNİST PARTISI KURUCULARINDAN DI ve DAHA SONRA...

Bir zamanlar Fransız Kominist Partısı'nın Teorisyenidi Garauday Müslüman olduktan sonra,bir çok kitaplar yazmıştı.

“Allah'ı unutmak,bizi,harıcı tesadüflere ve zaruretlere boyun eğen,değersiz köle haline getirtiği halde,namazda Allah'ı anmak,bizi merkezimiz ve orijinimiz konusunda şuurlandırıyor.” Grauday/ 1983

* * *

22 Martta Mısır'ın başşehri Kahira'de bir konferana dizisi düzenlenmişti. “İslâm ve Batı Kültürü” adı altında konuşma yapan,Reger Garaudy idi.

Salondaki yüzlerce Misirli gencin”Müslüman Garauday” tezehuratı altında güçlükle konuşmaya çalışan Garuday,artık Batı'nın çöktüğünü ve her şeyin islâm'da bulunabileceğini söylüyordu.

Roger Garauday 1931 yılında Fransa'nın Marsilya şehrinde duğmuştu. Meşhür Sorbon Üniversitasi'ni bitirmişti. Çok genç yaşladra Fransız Komünist Partisi Merkez Yönetim Kurulu üyesi olmuştu. İlk olarak(o zamanlar)Sovyet Rusya'yının Çekoslavak ya'ya müdahale-işgalına karşı çıkması Komünist Parti içinde ciddi tartışmalara vesile olmuştu.Bundan sonra sürekli olarak Rusya'yı tenkit,eleştirmesi üzerine 1970 de Komünist Partiden ihraç edilmişti. (Bir ara Afkanistan'i ide işkal edip Komünist ideologiyi yaymaya çalışmıştı,hatta,dah önceleri de,Kafkasya'daki Türk devletlerini de işgal edip,Ruslaştırama çalışmıştı.)

DERİN ARAŞTIRMALARDAN SONRA

İLK Olarak, 3 Temmuz 1983'de Cenevre İslâm Kültür teşkilatında yapılan bir toplantıda müslüman olduğunu açıklamıştı. ROGER GARAUDAY,Türkiye'de tanın bir yazardı. Bir çok eseri Türkçeye tercüme edilmişti.

Özellikle Marksiz çevrelerin göze isimlerinden olan Garaduay'nin ilk önemli İslâmla ilgili ilk önemli eseri,”Sosyalizm ve İslâmiyet” adlı eseri büyük ilgi görmüştü. Yazarın 1970 yılında Fransız Komünist partisi'inden ayrılmasının büyük sebeplerinden biri de,” Sosyalizimin Büyük Dönemeci” isimli eseri Türkiye'de de yayınlanmıştı.Bu eserde Rusya'nın Polonya'yı işgaline karşı çıkmaktaydı.Gauarday'a göre Amerika'daki militarist-sanayici zihniyetin... (Bu günlerde(Iran'ile) silah sanayı savaş istiyor” diye manşet atan gazete leri göriyoruz.) ...emperyalizmine karşılık,Sovyet Rusya'nın militarist-bürokrat bir emperyalizmin temsilcisi sayılırdı. Aynı yıllarda Garauday”İslâm düşüncesine ilgi duymuş,araştırmalar yapmıştı. Sosyalizm ve İslâmiyet” le başlayan ilgi,alternatif fikirlere ilgisi artmış”Alternatif”1972),”Erkek sözü”(1975),"Medeniyetler Arası Diyalok”,"Batı Bir Arızadı”(1977) eserleriye sürmüştü.

ESERLERİN DEN BİR KAÇI

“YAŞAYANLARA ÇAĞRI” (1979),”İnsan Nasıl İnsan Olur?”(1979) isimli eserleriyle Gaurday'ın İslâm düşüncesine iyice yakla ştığı görülür. 1982 yılı başlarında Garaduay”İslâm İstikbalimize Yerleşecek” adlı kitabını yayınlamıştı.

"İslâm'in Müjdeleri” adlı eserini ise,1982'nın yaz başlarında,müslümanlığını açıklamadan önce yazmıştı. Eserin orjına adı”Promesse de I'islâm” dı.

Bu kitabı,”İslâmın Müjdeleri'nde” Grauday Batı düşüncesini şiddetle tenkit ediyor,eleştiriyordu. Batı'nın çökmekten kurtulması için diğer medeniyetlerden yararlanmasının şart olduğunu ileri sürmüştü. Dünya'da yapılması gereken asil mücadeleyi şöyle aktarmaya çalışmıştı. “Günümüzde hayati olan esas mücadele,emperyalizmi, savaşları ve Bati Medeniyetini tüketen dahili buhranları doğuran kapitalizm ile,tipki onun gibi onun gibi halkına işkence uygulayan,üçüncü dünya ülkelerini sömüren Soyyetler Birliği(vede USA) modeli sosyalizim arasında değildir.Aksine, bugün asıl hayatı mücadele ve kalkınma hurafeleri etrafında dönüp durmaktadır.. Batı insanında cemaat fikrini ve barış içinde birlikte yaşama ihtiyacını öldürür.Bilim ve teknikte hikmet arasında set çeker” şeklinde fikrini açıklamıştı.

BUNA KARŞILIK,İSLÂMİN YERİNİ ŞÖYLE YORUMLAR

 Oysa,İslâm,inancın verdiği bakıştır.Bu inanç,ferde,topluma,bilin ve tekniğe külli bir nazarla birden bakarak,bölünmesi mümkün olmayan bir dünya görüşü vermektedir.Demekki,islâm inanç ve nizam dinidir” şeklinde izah eder. (...)

Kitabın sonunda,”İslâma yeni bir yaklaşım” getirmek istediğini,tavrının derinliklerini de şu şekilde yorumlar. “İslâma'a yaklaşım da üçinci dünyaya yaklaşmak demektir. Bu dini sadece mazideki başarılarıyla değil,bugün ve istikbal için verebileceği güçlere,canlı bir kuvvet olması sebebiyle inceledik.Fakat,gerçeği görmeye asıl engel Avrupa'nın islâm'a karşı bugüne kadar sürdürdüğü neftereten ileri gelmektedir.Haçlı savaşları bu din hakkında Batıda kötü bir taplo cizdi.Hristiyan din adamları ile müşteşrikler,hâlâ bu süreti devamlı larak gözler önünde tutmaya çalışıtorlar.”

Yazar” İslâmi'n Müjdeleri” eserinde de,Müslüman Ülkelerin de Batıay karşı bir" Ortak Pazar” kurmaları ile bir kuvvet teşkil etmeleri çağrısında bulunuyor.Müslümanların kendilerini maziye mahkûm etmemelerini,çağın meseleleri kavramaya, Hz.Muhammed'ın kurduğu islâm toplumunun özünü muhafaza ederek,fikirlerini birer alev halinde tebliğ etmeleri gerektiğini,ileri sürüyor.

Müslüman olan ve adını değiştiren Garuady'ı RAJAA GARAUDY'yı hayırla yâd ediyor,rahmetler diliyoruz.

* * *

Yazarın bir çok esri kütüphanemizde yerini almaktadır.

M.Ali,24.Mayis 2019,Hicrî 20 Ramazan 1440

Yazar Hakkında

Mehmet Ali Yeniyurt Diğer Makaleler